DefInSpace Bulgaria 2022

3-4 юни 2022 г.

Офисът за трансфер на аеро-космически технологии "РИСК-СПЕЙС-ТРАНСФЕР", Българска академия на науките, под патронажа на Посолството на Франция в България и с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и Фондация "Хемус-95" организира на 3-4 юни 2022 г., първият международен хакатон в България – DefInSpace в рамките на XV Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги "ХЕМУС 2022 - Отбрана, антитероризъм и сигурност" (1-4 юни 2022 г.) в град Пловдив.

DefInSpace 2022 е първото международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността. Иницииран от Френското космическо командване във Франция (Commandement de l'Espace) и организиран от френския аерокосмически клъстер "Aerospace Valley" през 2021 г.

В DefInSpace 2022 могат да участват лица над 18 г., студенти или служители с до 3 години професионален опит, които имат желание да решават предизвикателства, поставени от Френското космическо командване, свързани с управление на космическия трафик в (Space traffic management):

1. Управленски решения:

Как ЕС може да се справи с управлението на космическия трафик, както от гледна точка на регулация (стандарти, правила и др.), така и на стратегическо ниво (автономия, предизвикателства, космическа дипломация и др.)? Какви предизвикателства стоят пред министерствата на отбраната на държавите-членки на ЕС?

2. Технически капацитет:

Изграждането на какви технически възможности (сензори, мрежи, обработка на данни и др.) са от съществено значение за автономно и надеждно управление на космическия трафик на ниво ЕС? Какъв принос могат да имат въоръжените сили на държавите-членки на ЕС?

Участниците се регистрират индивидуално или като отбор от 2 до 5 човека. Правилата за участие са публикувани на официалната страница на DefInSpace: https://www.definspace.fr/en/reglement

Управлението на космическият трафик е тема, която има все по-голямо значение за човечеството, поради значителното увеличение на изстрелваните изкуствени спътници в околоземна орбита и плановете на Европейския съюз за разработването на политика, свързана със способностите на ЕС да проследява обекти в космоса и създаването на международни регулации за отговорно и безопасно използване на космическото пространство.

Отборите победители в българското издание на DefInSpace 2022 ще имат възможността да представляват страната ни в Париж на международния финал, който ще се проведе на 28 юни 2022 г. Голямата награда е пътуване до космодрума във Френска Гвиана и наблюдение на изстрелването на сателит.

Тематика на Хакатона е подходяща за участие на студенти от военните училища, университети както и представители на научни организации и бизнеса, които работят в сферата на сигурността и аеро-космическите технологии. Бизнес организациите имат възможността да се включат и като партньори в провеждането на Хакатона, предоставяйки допълнителни награди за участниците, като ще имат възможността да участват в представянето на резултатите от Хакатона на 04.06.2022 г., както и да рекламират своята дейност чрез представяне на национални и международни платформи, свързани с Хакатона.

Регистрацията за участие за DefInSpace Bulgaria: https://www.eventbrite.fr/e/definspace-bulgaria-tickets-321645168357

За допълнителна информация: http://rst-tto.com , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  |  Програма  | Programme   Брошура  |  Покана | Invitation

 

 

Под патронажа на:

 

С подкрепата на:

 

 

 

Под ръководството на:

 

Организатор:

 

 

 

 

 

Събитието се организира в изпълнение на 
Националната научна програма – Сигурност и отбрана, решение на МС-731/21.10.2021

 

 

 

 

Спонсори и партньори:

Генерален спонсор

 

ТБС ЕООД предоставя едни от най-иновативните и високотехнологични решения в световен мащаб, обезпечаващи сигурността по земя, въздух и космос.
Чрез глобална партньорска мрежа ТБС работи успешно на редица пазари в Европа, Азия, Африка и Близкия изток.
Създадена през 2006 г., компанията е уважаван и надежден партньор за клиентите си вече повече от 16 години. Чрез успешното управление, надзор и изпълнение на множество комплексни проекти ТБС непрекъснато демонстрира своя професионализъм и неизменно е възприемана от партньорите си, като компания винаги предоставяща отлично качество.
От 2007 г. в ТБС са интегрирани система за управление на качеството и на информационната сигурност в съответствие с международните стандарти ISO 9001:2015 и ISO 27001:2013. В резултат и на това компания продължава да бъде символ на съвършенство сред партньори си.

 

Диджитал Лайтс е софтуерна компания за решения в областта на мобилност от ново поколение. Компанията разработва софтуер, който контролира и свързва превозни средства, а също така създава платформи и инструменти за дизайн на нов тип автомобили. Екипът на Диджитал Лайтс възприема като лична мисия софтуерната архитектура на превозните средства на бъдещето.

 


Галерия снимки 

Technology transfer office RISK–SPACE-TRANSFER, is registered JV between two organisations of BAS

 

CB                         

This site was created within project grantee BG161PO003-1.2.02-0016, “Strengthening and expanding the aerospace technology transfer office for crisis management and disaster resilience”, operational programme “Development of the competitiveness of the Bulgarian economy 2007-2013” – financed by the European Fund for Regional Development.